Benler doğuştan ya da sonradan oluşabilirler. Çok çeşitli tipleri olup zararsız lezyonlardır. Bazı çeşitleri ise deri tümürleri ile karışabilme riski olması ya da gelecekte deri kanserine dönüşebilme nedeniyle mutlaka işin ehli olan bir plastik cerrahi hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekir. Benlerin kötü bir hastalığa dönüşmemesi için ya da istemediğimiz bir deri kanseriyle karşılaşolmaması için bilinmesi gereken nbazı püf noktaları vardır.Bunları anlayabilmek için sizdede bu konuyla ilgili bazı küçülk ip uçları verebiliriz.
Şöyleki;benin 0.5 cmden büyük olması kenarlarının düzensiz olması eğer koyu renkli bir ben ise rengin koyu ve açık renk içeriyor olması, sınırlkarının düzensiz olması son zamanlarda normale göre büyüme eğilimine girmiş olması, sayısal olarak fazlaca olması gibi dikkat edilmesi gereken parametreler olarak değerlendirilebilir.
Genel anlamda benler dört nedenden ötürü çıkabilir. Birincisi, tanı amaçlıdır. Bu işlemde ben çıkartılıp patalojik olarak mikroskop altındaki muayenesiyle ne tür bir ben olduğu teşhis edilir. İkincisi ise tedavi amaçlıdır. Kötü bir ben olduğunu Ya da kötüleşme eğilimi olduğunu düşündüğümüz benleri çıkartarak hem tedavi hemde tanı amaçlı başvurduğumuz bir yöntemdir.
Üçüncüsü konfor amaçlıdır. Erkeklerde yüzde traş bölgesinde Ya da gömlek yakalarının kemer bölgesinde, bayanlardaysa sütyen bölgesi kolye veya traş bölgelerinde tramvatize olmaya açık benlerin alınmasıdır. Dördüncüsü estetik amaçlı ben alımlarıdır. Gerek yüzde gerek vücutta görsel amaçlı estetik açıdan rahatsız edici bazı benlerin alınmasıdır.
Benler lokal anestezi altında ameliyathane koşulları gerektirmeden lezyonun derinliğine göre dikişli ya da dikişsiz bir şekilde tedavi edilebilir. Dondurularak ve yakılarak tedavi edilen benler patolojik açıdan değerlendirilemeyeceği için ve oluşturacakları iz açısından daha kötü bir görüntüye neden olabilir. Bu nedenle böyle lezyonu olan hastaların bu işin cerrahisini yapan bir plastik cerrahi tarafından muayene edilerek yapılacak işlem en doğru şekilde planlanıp uygulanabilir.
Her insanın vücudunda bulunan doğuştan veya genetik olarak oluşmuş olan benler, kişi vücudundaki sayısı değişir. Aslına bakılacak olursa fiziksel görünüm dışında kişiye bir zararı yoktur.
Bazı kişiler benlerden rahatsızlık duyabilir. Bu yüzden ben alım tedavisine başvururlar. Ben herkeste bulunabilecek bir durum olduğu gibi tedavisi de mümkündür. Ben alım işlemi yapılmadan önce benin iyi ya da kötü huylu olup olmadığı araştırılması gerekir.
Bu yüzden alanında uzman bir doktora başvurarak, benin alınıp alınmayacağı teşhisi konulmalıdır. Ben alım işlemi genel olarak 10-15 dakika süren ve lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. İlgili bölge uyuşturularak yapılır. İşlemden 1 hafta sonra işlem yapılmış bölgede kabuklanmalar olur.
Yaranın iyileşme süreci de antibiyotik içeren kremler kullanılarak hızlandırılır. Bu süreç içerisinde ben zamanla küçük hale gelerek gözle görülmeyecek derecede kaybolup ince çizgi haline gelir.
Ben alımında en önemli unsur kanser riski taşıyıp taşımamasıdır. Eğer kanser riski taşıyorsa benin alınmaması gerekir. Eğer kanser riski taşımıyorsa, yakılarak ve buharlaştırma işlemi yapılarak benlerden kurtulmak mümkündür. Ben alımından sonra belli aralıklarla kontroller yapılarak tedavi süreci gözetim altına alınır.
Unutulmaması gereken bir durum olarak, yapılacak işlemi bir uzman kişinin yapmasında fayda vardır. Bilinçsiz ve yanlış işlemlerle yapılan alımlar yanlış sonuçlara varabilir. Bu da hem kişiyi hem de doktoru zor durumda bırakabilir.